TOjuli-eis: wat is het en wat betekent het?

door Nico Nesselaar (Divisiemanager)

n.nesselaar@hs-cs.nl

LinkedIn

Per 1 januari 2021 is de EPC vervangen door de  BENG eisen. Alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moeten voldoen aan deze nieuwe eisen. Naast de BENG-eisen is er ook nog een aanvullende eis bijgekomen: de TOjuli.

Wat is het

De TOjuli is een nieuwe indicator die samen met het nieuwe stelsel voor de energieprestatie van gebouwen wordt ingevoerd. Deze grootheid geeft een indicatie van het risico op temperatuuroverschrijding en wordt bepaald aan de hand van de berekende

Waarom TOjuli

Een nieuwbouwwoning moet voldoen aan de BENG-1, BENG-2 en BENG-3 eisen. Maar, zelfs als aan deze eisen wordt voldaan kunnen er in de zomer problemen optreden: oververhitting. Dat is de reden dat nieuwbouw niet alleen aan de BENG-eisen moet voldoen, maar ook aan de TOjuli-eis. TOjuli staat voor: TemperatuurOverschrijding juli.

De berekening

TOjulli (in K) = koudebehoefte (Qc in kWh) x 1.000 / warmteoverdracht coëfficiënt transmissie en ventilatie (Hc in W / K) * 744 uur.

Meerder TOjuli-uitkomsten per huis

De TOjuli-eis wordt uitgedrukt in een getal dat het risico op temperatuuroverschrijding aangeeft. De grenswaarde is vastgesteld op 1,20. Hoe hoger het getal, des te hoger het risico op temperatuuroverschrijding. De TOjuli-waarde wordt berekend per gevelvlak.

  • een tussenwoning heeft twee TOjuli-uitkomsten
  • een hoekwoning heeft drie TOjuli-uitkomsten
  • een vrijstaande woning heeft vier TOjuli-uitkomsten

Een waarde tussen 0 en 1 betekent dat de woning in de zomer niet al teveel zal opwarmen. Bij een waarde boven de 1 moet het nieuwbouwplan mogelijk worden aangepast.

Hoe zorg je voor een lage TOjuli

Bij het ontwerpen van nieuwbouwwoningen is het belangrijk om het comfort in de zomermaanden in het achterhoofd te houden. Zowel passief als actief koelen bevordert een lage TOjuli, naast het weg ventileren of tegenhouden van warmte. De actieve maatregelen om temperatuuroverschrijding te beperken kunnen hinder opleveren bij de BENG-eisen en kunnen ten koste van de energieprestatie van een woning gaan. Gelukkig maken airconditionings steeds vaker gebruik van dezelfde techniek als warmtepompen en zijn daardoor steeds energiezuiniger.    

Meer weten over het actief verkoelen van woningen?

Wil je meer weten of advies over het koelen van ruimtes? Klik dan hier voor productinformatie of neem contact met ons op - we denken graag met je mee.

Een voelbaar goed klimaat

Hisense wordt steeds meer door de in de Benelux gevestigde installateurs ontdekt. Naast het feit dat het kwalitatief hoogwaardige systemen zijn, zijn deze voor de eindgebruiker ook voor vele doeleinden inzetbaar. Het uitgebreide programma van onze systemen dekt het totale gamma op zowel directe expansie-, ventilatie en koudwatersystemen. De door Hisense ontwikkelde regelsystemen sluiten naadloos aan bij elk te leveren systeem.

Kom in contact