Hisense stapt over op het koudemiddel R32

door Nico Nesselaar (Divisiemanager)

n.nesselaar@hs-cs.nl

LinkedIn

Bij Hisense maken we de overstap naar het minder milieubelastende koudemiddel R32 voor onze klimaatsystemen. R32- het alternatieve koelmiddel voor de toekomst.

Koudemiddel R410A

Het koudemiddel R410A werd in de jaren ‘90 populair, omdat het niet zorgt voor de afbraak van de ozonlaag. Het was destijds een revolutionair koudemiddel. Toch heeft R410A weldegelijk een impact op het milieu, doordat het CO2 uitstoot. R410A heeft een Global Warming Potential (GWP) van 2.090. Het koudemiddel R32 is evenals R410A niet schadelijk voor de ozonlaag. Daar komt bij dat de CO2 uitstoot een stuk lager is. Het koudemiddel R32 heeft een Global Warming Potential (GWP) van 675.

Duurzame koudemiddel R32

R32 is in vergelijking tot R410A bij vergelijkbare drukinstallaties duidelijk efficiënter. Met R32 kan de efficiëntie van de installatie circa 10% verhoogd worden en daarnaast kan de doorsnede van de leidingen kleiner worden. Dat betekent voor de gebruiker een zuinige en energie-efficiënte werking van het systeem en voor jou een eenvoudigere montage van de installatie.

Op grond van het zogenaamde ‘’volumetrische koelvermogen’’ en de consistentie van het middel in vergelijking met R410A wordt de vulhoeveelheid van de installatie met 30% gereduceerd. Daarnaast ondersteunt de toepassing van R32 en reductie van de opwarming van het klimaat draagt bij aan de vermindering van de klimaatverandering. De verbeteringen zijn dus op meerdere vlakken merkbaar.

Is toepassing van installaties met het koelmiddel R32 veilig?

Wanneer de installatie vakkundig wordt geïnstalleerd is het gebruik van R32 geheel veilig. Het koelmiddel geclassificeerd in de groep A2L en wordt daardoor beschouwd als niet giftig en moeilijk ontvlambaar. Installaties met het koelmiddel R32 kunnen ten alle tijden in woonruimtes worden geïnstalleerd en gebruikt. Een airconditioningsysteem met het koelmiddel R32 is niet gevaarlijker dan een standaard koelkast met het koelmiddel R290 (propaan).

Tips voor de montage

In principe zijn de eisen voor de montage gelijk aan die voor systemen met R410A. R32 is in een andere veiligheidsklasse ingedeeld, daarom volgen hier een aantal tips voor de montage:

Wat blijft er hetzelfde?

  • De benodigde gereedschappen voor werken met koelmiddel R32 en R410A op hetzelfde drukniveau zijn gelijk;
  • De eisen voor koperen leidingen en wanddikten zijn gelijk;
  • Het gereedschap voor flare-aansluiting en wartelmoeren zijn gelijk.

Wat verandert er voor de Hisense Installateur?

  • De manifold heeft een eigen R32-schaalverdeling nodig;
  • Afzuigapparaten en vacuümpompen moeten voldoen aan veiligheidsklasse A2L;
  • De leidingaansluitingen op de binnenunit mogen niet gesoldeerd worden maar moeten geïsoleerd worden (als alternatief mag het zogenaamde knelringsysteem worden gebruikt);
  • De leidingaansluitingen op de buitenunits mogen vrij gekozen worden.
Hisense AVC 4-weg Cassettemodel

De overgang naar R32

De overgang naar R32 wordt vanaf heden door Hisense gefaseerd doorgevoerd. Doelstelling is om alle nieuwe RAC en PAC systemen te voorzien van het koudemiddel R32. Wil je weten welk klimaatsysteem al op R32 werkt? Vraag het een van onze professionals.

Product catalogus Hisense

Een voelbaar goed klimaat

Hisense wordt steeds meer door de in de Benelux gevestigde installateurs ontdekt. Naast het feit dat het kwalitatief hoogwaardige systemen zijn, zijn deze voor de eindgebruiker ook voor vele doeleinden inzetbaar. Het uitgebreide programma van onze systemen dekt het totale gamma op zowel directe expansie-, ventilatie en koudwatersystemen. De door Hisense ontwikkelde regelsystemen sluiten naadloos aan bij elk te leveren systeem.

Kom in contact