Kun je van een airconditioner ziek worden?

door Nico Nesselaar (Divisiemanager)

n.nesselaar@hs-cs.nl

LinkedIn

Feit of fabel? Er gaan een hoop verhalen in de rondte over een airco. Maar van al deze verhalen wat moeten we nog geloven? Ik zal een hoop vraagtekens voorgoed voor je weghalen met de verheldering hieronder. Maak je borst maar nat (of uh beter gezegd; verkoeld?)!

Kun je ziek worden van temperatuurverandering?

Kun je ziek worden van een airconditioner?

Alleen een slecht onderhouden airconditioningsysteem kan je ziek maken. Een goed onderhouden airconditioningsysteem draagt bij tot een gezondere, gefilterde omgeving.

Kun je ziek worden van temperatuurverandering?

Of je wel of niet ziek wordt van een verkoelde ruimte heeft vooral te maken met het feit of je al een virus of bacterie bij je draagt op het moment dat je een koele ruimte betreedt. Je kunt niet ziek worden door de airco. Maar als je bijvoorbeeld al een verkoudheid bij je draagt, kan dit virus door afkoeling wel sneller worden verspreid. Hetzelfde geldt wanneer je van een koude airco-ruimte ineens de warme buitenlucht ingaat. Je wordt daar niet verkouden door, tenzij je al een virus of bacterie bij je draagt. Door warmte verspreiden bacteriën zich sneller.

Voordelen van airconditioning

Wat doet een airco met huisstofmijt en schimmel?

Een airconditioning houdt een vochtpijl van 40 - 60% aan, dit zorgt ervoor dat er minder groei van huisstofmijt en schimmel is. Airconditioning is hierdoor dus zeer gunstig voor personen met een allergie.

Is een airco goed voor je hart?

Een goed gereinigde airconditioning is eigenlijk heel gezond. Onderzoekers van de Yale Universiteit gaan zelfs nog een stapje verder; zij stellen dat het gebruik van airco hartklachten kan verminderen.

Krijg je stijve spieren door een airco?

Als het systeem goed gekozen is, heb je geen last van tocht. Een systeem met een te lage capaciteit kan de gewenste temperatuur niet bereiken. Een systeem met een te hoge capaciteit creëert tocht en schommelende temperaturen. Wat kan leiden tot een blazer die pal op je (stijve) spieren staat te blazen.

Voorkom oververhitting

Hoe voorkomt Hisense een slecht onderhouden airco?

Alle units zijn uitgerust met een filter. Afhankelijk van het type systeem en de vereisten van de klant, kan het type filter verschillen. De doeltreffendheid van wat er gefilterd wordt, varieert van stof en partikels over fijn stof en pollen, bacteriën, virussen en geurtjes en zelfs microben en rook. Het is zeer belangrijk om de filters regelmatig te vervangen. Wanneer je de filters te laat vervangt, loop je het risico dat de oververzadigde filters bacteriën verspreiden in de plaats van ze tegen te gaan.

Voorkom oververhitting

Conclusie?! Het klimaat is van grote invloed op ons welzijn. Het juiste klimaat bepaalt of we ons goed voelen en of we optimaal kunnen functioneren. Door gebrek aan ventilatie, de aanwezigheid van mensen en steeds meer elektronische apparatuur wordt de comfortgrens snel overschreden. Dus pijnig jezelf niet langer met te warme temperaturen en zorg goed voor jezelf. Leg jezelf in de watten en kies voor een goed geïnstalleerde airco.

Een voelbaar goed klimaat

Hisense wordt steeds meer door de in de Benelux gevestigde installateurs ontdekt. Naast het feit dat het kwalitatief hoogwaardige systemen zijn, zijn deze voor de eindgebruiker ook voor vele doeleinden inzetbaar. Het uitgebreide programma van onze systemen dekt het totale gamma op zowel directe expansie-, ventilatie en koudwatersystemen. De door Hisense ontwikkelde regelsystemen sluiten naadloos aan bij elk te leveren systeem.

Kom in contact